i.uoh.umu.2kn051.28013.202322KN051
2023-05-11T09:48:46.389+02:002024-06-15T00:00:00.000+02:00Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektivNutrition and meals from a nursing perspective<p>I det dagliga arbetet som sjuksköterska möter du patienter som på olika sätt upplever svårigheter med maten. Kursen ger grundläggande kunskaper i att bedöma och följa upp nutritionsstatus och initiera olika nutritionsåtgärder som en del av omvårdnadsarbetet. Olika sjukdomar ger olika nutritionsproblem och kursens primära fokus är att lyfta sjukdomar/problematik som påverkar patientens förmåga att tillgodogöra sig energi och näring. Vissa patienter behöver energiberika sin mat och andra behöver kosttillägg för att täcka energi- och näringsbehovet. För andra patienter kan det även bli aktuellt att ersätta hela eller delar av energibehovet med sondnäring (enteral nutrition) eller näring direkt i blodet (parenteral nutrition). Nutritionsproblemen kan även påverka psykosociala aspekter relaterade till mat och måltider som också är viktiga delar att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv.</p>false7.5Univ: Sjuksköterskeexamen eller motsvarandeuh