i.uoh.gu.ika301.19155.20232IKA301
2023-09-01T09:30:23.251+02:002026-01-16T00:00:00.000+01:00Mätmetoder 1: Kost och fysisk aktivitetMeasurement methods 1: Diet and physical activity<p><h2>Kursen ges på engelska!</h2><p><strong>A. Teoretiska föreläsningar</strong></p><p>Introducerar forskningsfälten (kostintag, matvanor, fysisk aktivitet) och deras mätmetoder, metodologiska utmaningar och utvecklingspotential. Dessa föreläsningar utgör grunden för de praktiska experimenten och seminarier. Ämnen:</p><ul><li>översikt över metoder för kostintag, matvanor och fysisk aktivitet</li><li>subjektiva och objektiva metoders konstruktioner och mått</li><li>subjektiva och objektiva metoders relibilitet, validitet och jämförbarhet</li><li>nya metoder för att mäta kostintag, matvanor och fysisk aktivitet</li><li>vetenskaplig artikel och vetenskapliga argument</li></ul><p><strong>B. Handleda praktiska experiment med seminarier (obligatoriska)</strong></p><p>Grupper av studenter förbereder, designar och utför mätning av kostintag, matvanor och fysisk aktivitet. Studenterna lär sig att använda mätmetoder (subjektiva, objektiva) och mjukvaror för datainsamling och analys, skapa variabler och enkla databaser för utvärdering, och utvärdera resultat i relation till tidigare forskning. Resultat och analyser sammanställs, presenteras och diskuteras på seminarier. Metodfärdigheter måste uppvisas. De praktiska experimenten handleds av lärare/amanuens.</p><p><strong>C. Stödföreläsningar</strong></p><p>Metodologisk handledning för att handskas med utrustning, mjukvara, skapa databaser, söka i litteraturdatabaser, och läsa och förstå vetenskaplig artikel.</p></p><p><h2>Overall goal</h2><p style="font-style:normal; font-weight:normal">Gain deeper understanding and practical skills in performing and evaluating measurement of diet, food habits and physical activity.</p><h2>Contents</h2><ul><li>Theoretical lectures for understanding and training in critical thinking concerning methodological use of different subjective and objective methods and analysing techniques.</li><li>Practical experiments to design and perform measurements and to evaluate reliability, validity and usability of different methods.</li><li>Presentation seminars to debate and evaluate outcomes of the practical experiments, as well as to train in scientific argumentation and critical thinking.</li><li>Skill training in using measurement devices, methods, softwares, creating datasets, searching databases and reading scientific papers.</li></ul></p>false7.5Kandidatexamen i idrottsvetenskap, kostvetenskap, nutrition, medicin, vårdvetenskap, fysioterapi eller liknande.Bachelor degree in sport science, food and nutrition, nutrition, medicine, nursing, physiotherapy or equivalent.uh